Καλεσμα για μια μεγαλη πορεια το 2021 για την ελευθερια του Αμπντουλάχ Οτζαλάν

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ! Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΦΤΑΣΕ!

“Παραμένω ως το τέλος δεσμευμένος για την απελευθέρωση, στον αγώνα, για τη δημιουργία της ομορφιάς και της αγάπης.”

Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Η αφύπνιση της κοινωνίας στο Κουρδιστάν για έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης έχει δώσει νέα ελπίδα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι του κουρδικού κινήματος· η ριζοσπαστική δημοκρατία, η απελευθέρωση των γυναικών και η επίγνωση του οικολογικού ζητήματος, σιγά – σιγά έχουν γίνει οι βασικές αξίες πολλών άλλων κινημάτων. Αυτό που πρωτοεμφανίστηκε στη Ροζάβα το 2012, η επανάσταση των γυναικών και η αυτοδιοίκηση της κοινωνίας, έχει πλέον γίνει μια πιθανή εναλλακτική λύση παγκοσμίως. Αυτός ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός, μια πρωτοπορία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δεν βρίσκεται πλέον μόνο στη Ροζάβα ή στα κουρδικά βουνά, έχει φτάσει πλέον παντού, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν σχετικά με τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό και τον ασκούν.

Ωστόσο, αυτή η δημοκρατική εναλλακτική εξακολουθεί να υφίσταται πολύ έντονες επιθέσεις από την καπιταλιστική νεωτερικότητα. Είτε πρόκειται για τον εν εξελίξει επιδρομικό πόλεμο της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν, την εισβολή στη Ροζάβα ή τις φασιστικές πολιτικές του καθεστώτος του ΑΚΡ εναντίον του λαού του Βόρειου Κουρδιστάν. Είναι μια πολιτική απομόνωσης και καταπίεσης που υποστηρίζεται και προωθείται μέσω της σιωπηρής αποδοχής της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πουθενά δεν είναι πιο συγκεκριμένη αυτή η πολιτική της απομόνωσης παρά στην τούρκικη φυλακή νήσο Ιμραλί. Εκεί που ο ιδρυτής και καθοδηγητής του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φυλακίστηκε από τη διεθνή συνωμοσία στις 15 Φεβρουαρίου 1999 και για πάνω από δέκα χρόνια, ήταν ο μοναδικός κρατούμενος. Παρά τις απερίγραπτες συνθήκες της απομόνωσής του, δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα για μια ειρηνική λύση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Για αρκετά χρόνια ο Οτζαλάν κατάφερε να διαπραγματευτεί με την τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η συντριπτική πλειοψηφία του κουρδικού πληθυσμού βλέπει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν ως εκπρόσωπό τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις υπογραφές άνω των 3,5 εκατομμυρίων Κούρδων το 2005/06.

Το τουρκικό κράτος επί του παρόντος υποβάλλει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε ένα καθεστώς απομόνωσης που δε συγκρίνεται με κανένα ιστορικό προηγούμενο. Κάθε επίσκεψη από τους δικηγόρους ή τα μέλη της οικογένειάς του γίνεται δυνατή μόνο μέσω μακροπρόθεσμων κοινωνικών αγώνων. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2019 χιλιάδες άνθρωποι εντός και εκτός των φυλακών κατάφεραν να σπάσουν την απομόνωση μέσω απεργιών πείνας που κράτησαν για μήνες. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Οτζαλάν μπόρεσε να έχει μια ολιγόωρη επαφή με τους δικηγόρους. Αλλά από τις 7 Αυγούστου 2019, αυτή η επαφή καταργήθηκε και πάλι πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση. Η εισαγγελία δεν απαντά καν στα εβδομαδιαία αιτήματα για επισκέψεις. Έτσι, καταργείται κάθε δυνατότητα διαπραγματεύσεων για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στο Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή. Μέσω της απομόνωσης στο Ιμραλί, το τουρκικό κράτος δεν προσπαθεί μόνο να απομονώσει τον Οτζαλάν ως άτομο, αλλά πολύ περισσότερο στοχεύει κυρίως στην απομόνωση και την καταστολή των δημοκρατικών επιτευγμάτων που προέκυψαν από τις ιδέες του.

Προκειμένου να εργαστεί ενάντια σε αυτήν την απόπειρα, η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) ξεκίνησε την εκστρατεία με το σύνθημα «Τέρμα στην απομόνωση, τον φασισμό και την κατοχή! – Ήρθε η ώρα για ελευθερία!». Η μεγάλη πορεία του 2021 θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο, διότι ο Οτζαλάν είναι η διανοητική πρωτοπορία του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, ο οποίος είναι ένα πρότυπο που αντιτίθεται στο κυριαρχούμενο από κρίσεις έθνος – κράτος. Για αυτόν τον λόγο, ο αγώνας για την ειρήνη και τη δημοκρατία πρέπει να μελετηθεί στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην απομόνωση του Οτζαλάν. Ταυτόχρονα, αυτό θα ενισχύσει επίσης τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία παγκοσμίως. Έτσι, η κοινωνική εξέγερση στη Ροζάβα, η απελευθέρωση των Κούρδων Γιεζίντι στο Σενγκάλ και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) της Τουρκίας, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα των απελευθερωτικών σχεδίων που μπόρεσαν να επιτευχθούν μέσω του Οτζαλάν. Παρά τα τείχη των φυλακών και τις περιορισμένες ευκαιρίες, ο Οτζαλάν ενέπνευσε ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Επομένως η απομόνωση στο Ιμραλί είναι η πιο ριζοσπαστική μορφή καταστολής που ασκεί το κράτος ενάντια σε όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τη δημοκρατία.

Ας ξεσηκωθούμε για το τέλος της απομόνωσης, του φασισμού και της κατοχής και να παλέψουμε για την ελευθερία του Οτζαλάν! Ήρθε η ώρα για ελευθερία!

Καλούμε λοιπόν όλους τους διεθνιστές να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία από τις 4 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2021, με το σύνθημα «Τέλος στην απομόνωση, τον φασισμό και την κατοχή! – Ήρθε η ώρα για ελευθερία!». Στο τέλος θα υπάρξει επίσης μια ζωηρή και δυνατή διαδήλωση στο Στρασβούργο.

Σύντομες πληροφορίες:
• Συγκέντρωση, ενημέρωση και εναρκτήρια εκδήλωση στις 4 Φεβρουαρίου στη Φρανκφούρτη
• Μεγάλη Πορεία από 5 έως 13 Φεβρουαρίου, από τη Χάναου στο Στρασβούργο
• Εκδήλωση στο Στρασβούργο στις 12 Φεβρουαρίου
• Μεγάλη διαδήλωση στο Στρασβούργο στις 13 Φεβρουαρίου
• Τα αθλητικά παπούτσια και τα ζεστά ρούχα είναι κατάλληλα για την πορεία. Πρέπει να φέρονται μαζί και υπνόσακοι.

Για εγγραφές, επικοινωνήστε longmarch2021 [at] protonmail.com

Ανυπομονούμε για τη συμμετοχή σας στην πορεία. Μόλις λάβουμε την απάντησή σας, θα σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες και ακριβείς ημερομηνίες.

Επαναστατικοί χαιρετισμοί,
Επιτροπή προετοιμασίας