Frige Öcalan – Mobilisering till den långa Marschen 2023

Abdullah Öcalan kidnappades och fängslades 15 februari 1999. Han tillfångatogs av CIA och israeliska Mossad och överlämnades till Turkiet, i en operation helt i strid med international lag. Sedan dess, i över 23 år, har den kurdiske ledaren suttit fängslad på den turkiska fängelseön Imralı. Öcalan är öns ende fånge och han hålls helt isolerad från omvärlden, utan rätt till besök ens från sin familj eller sina juridiska ombud. Sedan 2015 har även politiska delegationer förbjudits tillträde till ön.

Fängslandet och isoleringen av Abdullah Öcalan, och den behandling han utsätts för i fängelset, är unik och saknar motstycke någonstans i världen. Det är ett brott mot alla internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Utan hänsyn till den nyckelposition Öcalan har för en lösning på den kurdiska frågan, fortsätter isoleringen och nedbrytningen på Imralı, som för att medvetet förhindra en lösning för den kurdiska frågan och konflikten i Mellanöstern.

Abdullah Öcalans hälsotillstånd och hans situation i fängelset har ett direkt inflytande över krigets utveckling. En försämring av hans situation skulle kunna leda till en direkt upptrappning av den väpnade konflikten.

En förbättrad situation i fängelset, eller frigivandet av Öcalan, skulle ha en positiv och stabiliserande influens på regionen och skulle bidra till en fredlig lösning av konflikterna i Mellanöstern.

Trots den omänskliga behandling som han utsatts för i sin isolering, har han aldrig givit upp hoppet på en fredlig lösning av konflikterna i Mellanöstern. I många år förhandlade Öcalan med den turkiska staten, för att nå en demokratisk lösning på den kurdiska frågan.

Under åren 2005-2006 skrev 3.5 miljoner kurder under ett upprop, där Abdullah Öcalan valdes till dera politiska representant. 2015 undertecknande 10.3 miljoner människor ett upprop för Öcalans frihet.

Villkoren för Öcalans isolering saknar all laglig grund och det faktum att ingen information om hans hälsa passerar fängelsets murar, är en oro för miljoner människor. På grund av detta vill vi ge oss ut på gatorna, mellan 6-11 februari för att tillsammans kräva Öcalans frihet.

Vi vandrar tillsammans för ett slut på krig och politisk repression – för fred, frihet och demokrati!

Kom med på den långa marschen 2023!


Kort info:
– Samling 4 februari i Genéve
– Internationell konferens och gemensamt utbyte.
– Långa Marschen 6-11 februari
– Stor demonstration i Strasbourg 11 februari
– Träningsskor och varma kläder är lämpligt på marchen. Tips är att ej vandra med kängor, då vi går på asfalterade vägar. Alla ska ha med sig sovsäck.
– Vi sover på golv i gymnastiksalar och under dagarna åker vårt bagage i en lastbil. Det finns begränsat med plats så alla uppmanas att endast packa en väska. Smart är att även ha en liten ryggsäck för mindre saker såsom vattenflaska/pass/mediciner/sådant du behöver under dagarna.

Ni som är intresserade är välkomna att kontakta oss per e-post: longmarch2023@proton.met

Covid-19: Hänsyn till rådande pandemiläge kommer att tas under marschen.

Vi ser fram emot att träffa dig under marschen och så snart vi mottar din anmälan kommer vi att ge dig mer detaljerad information.

Bästa Hälsningar,
Förberedelsekommittén