Sloboda za Abdullaha Öcalana – Poziv na dugi marš 2023

Prošlo je više od 23 godine otkako je Abdullah Öcalan kidnapovan, otet i zatvoren 15. veljače 1999. U sklopu operacije tajne službe koja je kršila međunarodno pravo. Gotovo potpuno odsječen od vanjskog svijeta, od tada se nalazi u samici na turskom zatvorski otoku Imralı. Od 2011. Turska država kontinuirano krši njegova osnovna prava kao zatvorenika, uskraćujući njegovim odvjetnicima bilo kakav posjet ili kontakt s klijentom, a od 2015, političkim izaslanstvima i njegovoj obitelji također je zabranjen pristup zatvoru Imralı za jednu-osobu. Uvjeti samice koji su nametnuti Abdullahu Öcalanu jedinstveni su u svijetu i protivni su svim međunarodnim konvencijama o zaštiti prava zatvorenika.

Bez obzira na neospornu ključnu poziciju koju Abdullah Öcalan ima u rješenju Kurdskog pitanja, sustav izolacije i iscrpljivanja Imralıja nastavlja se održavati, čime se namjerno torpedira rješenje kurdskog pitanja i sukoba na Bliskom Istoku. Zdravstveno stanje i uvjeti zatočeništva Abdullaha Öcalana izravno utječu na tijek rata, a pooštravanje uvjeta zatočeništva može dovesti do izravne eskalacije oružanog sukoba. Ublažavanje zatvorskih uvjeta ili potpuno oslobađanje Abdullaha Öcalana imalo bi pozitivan i stabilizirajući utjecaj na regiju i bio bi odlučujući doprinos mirnom rješavanju postojećih sukoba.

Unatoč neopisivim uvjetima u samici, nikada nije izgubio nadu u mirno rješenje sukoba na Bliskom Istoku. Öcalan je nekoliko godina pregovarao s turskom vladom kako bi se postiglo demokratsko rješenje Kurdskog pitanja. U 2005. i 2006, oko 3,5 milijuna Kurda potpisalo je peticiju u kojoj su izjavili da Abdullaha Öcalana smatraju svojim političkim predstavnikom. U 2015, ponovno je oko 10,3 milijuna potpisnika zatražilo njegovo oslobađanje.

Uvjeti njegove samice nemaju nikakvu pravnu osnovu, a činjenica da informacije o njegovom zdravlju ne cure u javnost razlog je za zabrinutost milijuna ljudi. Dakle, od 6. veljače do 11. veljače, želimo zajedno izaći na ulice za potpunu slobodu Abdullaha Öcalana.

Za prestanak rata, izolacije i političkih progona – za mir, slobodu i demokraciju!

Dođite na Dugi marš 2023!

Kratke informacije:

– Okupljanje 4. veljače u Ženeva

– Međunarodna konferencija i zajednička razmjena.

– Dugi pohod od 6. do 11. veljače 2023.

– Velike demonstracije u Strasbourgu 11. veljače

– Sportska obuća i topla odjeća prikladni su za marš. Treba ponijeti vreće za spavanje.

Zainteresirani se mogu javiti na longmarch2023@proton.me

Tijekom ožujka primjenjivat će se odgovarajuće mjere za pandemiju Covida 19.

Radujemo se vašem sudjelovanju u maršu. Čim primimo vašu registraciju, poslat ćemo vam detaljne informacije.

Srdačan Pozdrav,

Pripremni Odbor